Bijna niets is moeilijker dan afscheid nemen van spullen waar een mooie herinnering aan vast zit. Dat maakt opruimen zonder spijt zo moeilijk. Dus hoe je doe je dat als je huis ontploft van alles wat je hebt verzameld? De psychologie geeft antwoord.

Geluk zit in een klein hoekje. Dat zonneklepje van je eerste vakantie samen, het allang-kapotte horloge dat je kreeg voor je eindexamen. Prutsels die geen euro waard zijn, maar waarvan je geen afscheid kan nemen. Of toch wel? Soms moet je wel. Omdat je verhuist of omdat je partner alle troep in huis te gek vindt worden. Dan kan je deze herinneringen met Locking Memories op afstand en toch bij je houden, maar misschien wil je echt schoon schip maken. Gedragswetenschappers van de Ohio State University hebben onderzocht hoe ’t beste kan opruimen zonder spijt te krijgen.

Verpak de herinnering in een foto

Zij vroegen twee testgroepen om spullen beschikbaar te stellen voor een goed doel. Het moesten wél zaken zijn waar ze een emotionele band mee hadden. De ene groep werd opgeroepen om een foto te maken van hun gift, als aandenken. De andere groep kreeg niet deze tip. Wat gebeurde er? De fotomakers bleken veel guller te zijn dan de andere testgroep. Zij konden de emotie die bij het object hoort, in leven houden door de foto die ze ervan hadden. Het object zelf was dus minder belangrijk dan de herinnering.

Geef een tweede leven

Ook blijkt dat goede herinneringen niet alleen aan het totale object gekoppeld zijn. Een element kan dezelfde emotie oproepen. Dat biedt mooie kansen om die herinnering veel vaker te ervaren. Dat kapotte horloge in het sieradenkastje waar je nooit naar omkijkt, kan een dagelijkse trots worden als je het bandje hergebruikt voor een modern uurwerk. En van dat dierbare, maar gerafelde kledingstuk dat het laatste cadeau van je moeder was, kan je misschien een stukje uitknippen en inlijsten zodat je er elke dag naar kan kijken.

Transplanteer je emotie

Emotievolle herinneringen hebben vaak meerdere ‘dragers’: spullen waar de herinnering aan zit vastgebakken. Moet je daarom alles onder handbereik houden? Kijk eens kritisch naar wat je allemaal hebt en wat je per sé wilt houden. Zit er eigenlijk aan het ene ding niet net zoveel herinnering als aan het andere? Transplanteer je emotie van het ene naar het andere object. Het kan!

‘Uw dierbare spullen veilig opgeslagen’

kijk hier naar de mogelijkheden van Locking Memories

KIJK HIER NAAR DE MOGELIJKHEDEN