De meeste erfenisruzies ontstaan niet om geld, maar om zaken met sentimentele waarde. Voorkom dit door nu al duidelijk te maken wie, wat krijgt. En regel het goed.

Nu of straks?

U kunt uw erfgenamen in spanning houden tot het moment dat uw testament wordt voorgelezen. Maar u kunt natuurlijk ook al bij leven zaken weggeven of duidelijk maken wie welke bezittingen krijgt na uw overlijden. Dat heeft voordelen:

  • u geniet er nu al van. En uw begunstigde ook. Niets is leuker dan anderen zien genieten van wat u geeft. Het horloge dat u zelf niet meer draagt kan een dagelijks trots zijn voor uw kind of kleinkind
  • het is duidelijk wie, wat graag wilt. Bespreek met uw naasten welke van uw spullen zij het liefste willen. U kunt daar rekening mee houden. Misschien is de kook-gek van het gezin helemaal niet geïnteresseerd in het tafelzilver.
  • u voorkomt ruzies. U bepaalt wat u nalaat of schenkt aan wie. Einde discussie. Zodat ‘later’ geen ruzies ontstaan.
  • u creëert familieverhalen. Een familie-erfstuk krijgt extra waarde voor de ontvanger als het verhaal erachter bekend is. Na uw dood hebt u geen gelegenheid meer om dat verhaal te vertellen. Nu nog wel.

Maak een codicil

Moeilijk woord, makkelijker oplossing. Naast een testament waarvoor u naar de notaris moet, kunt u zelf een codicil opstellen. Dit is een (handgeschreven, ondertekend en van een datum voorzien) document waarin u aangeeft welke bezittingen na uw dood aan wie toekomen. U hoeft er niet voor naar de notaris, maar is even geldig voor de wet als een formeel testament. Vergeet niet om uw erfgenamen te vertellen dat u een codicil hebt opgesteld en waar u dit bewaart. Bijvoorbeeld in uw Memorylocker. Let op: het is niet mogelijk om via een codicil geldbedragen achter te laten. Daarvoor blijft een testament nodig.

vraag aan: introductie-actie 3 maanden

‘Uw dierbare spullen veilig opgeslagen’

kijk hier naar de mogelijkheden van Locking Memories

KIJK HIER NAAR DE MOGELIJKHEDEN