Veilig bewaren begint bij weten wat onveilig is. Daar weten we gelukkig veel van, dankzij cijfers van verzekeraars en alarmdiensten. Jij ook?

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek berekende dat de kans op schade aan je woning sinds 2003 bijna is verdubbeld. Ook het schadebedrag neemt toe: bijna 1.700 euro per keer. Verreweg het grootste risico is waterschade. Eén op de 25 huizen krijgt hiermee te maken en maar liefst bijna tachtig procent van alle verzekeringsclaims heeft betrekking op lekkende daken, gesprongen waterleidingen en overgelopen riolen.

Materiële en emotionele waarde

De tweede grote schadepost ontstaat door inbraken. Niet alleen de gestolen spullen, maar ook braakschade aan afgesloten (kast)deuren en dergelijke. Inbrekers zijn, naast contant geld, vooral uit op zaken die vaak ook een emotionele waarde hebben; sieraden, horloges, smartphones met foto- en videobestanden. Ook kleding is gewild. De laatste jaren zijn ook tv’s en home entertainment systemen weer populair bij dieven. Deze apparaten worden lichter of kleiner en zijn daardoor makkelijker mee te nemen. I-pads, tablets en laptops zijn ook populair bij inbrekers. Ook hier is de grootste schade voor de eigenaar vaak niet het apparaat zelf, maar de data die erop staat.

Met kluis en al

Inbrekers nemen niet zelden ‘onbedoeld’ zaken mee waar je als eigenaar juist erg bedroefd van wordt. De brandkastje die je voor een paar honderd piek bij de bouwmarkt koopt, zijn makkelijker uit een muur te slopen en in hun geheel mee te nemen, dan via het slot open breken. Dus verdwijnen ze vaak in hun geheel uit een pand. Wie er naast de juwelen óók de meest geliefde familiefoto’s of andere emotievolle voorwerpen in bewaart, is die dus voor altijd weg. Want via anti-helingsmaatregelen komt er weliswaar regelmatig gestolen goed terug, maar wat een dief niet kan verpatsen, belandt gewoon in de afvalbak.

Meer dan 100.000 huisbranden per jaar

Brandschade komt relatief weinig voor: bij één op de bijna zeventig woningen: dat zijn er toch ruim 104.000 per jaar! Maar bij brand is de schade wel meestal – veel – groter. Vaak zijn elektrische apparaten de boosdoener, met name wasdrogers. Ook schade door bluswater is vaak fors. Hoe meer afgelegen een woning is, hoe groter vaak de schade omdat een brand pas later wordt ontdekt. Wie schade aan waardevolle zaken wil beperken doet er dus goed aan deze zo ver mogelijk van voor de hand liggende brandhaarden te bewaren: niet in de waskelder of –zolder, ver weg van opladers.

Voorbereid op ontruiming

Mocht je door brand of een andere situatie gedwongen worden om je huis te moeten verlaten? Dan is het handig als je weet wat je moet doen. Locking Memories heeft een handig ontruimingsdocument samengesteld dat je gratis kunt downloaden. Zo heb je direct een checklist bij de hand als de nood aan de man is.

vraag aan: introductie-actie 3 maanden

‘Uw dierbare spullen veilig opgeslagen’

kijk hier naar de mogelijkheden van Locking Memories

KIJK HIER NAAR DE MOGELIJKHEDEN